Geplaatst door: 
MSMD webredactie
Evenement

Droom en daad, de eerste vrouwen in de Deventer gemeenteraad

van 12 mrt
tot 30 mrt
12 maart 2019 - 10:00 t/m 30 maart 2019 - 13:00

Het waren de welkomstwoorden van burgemeester Humalda van Eysinga, uitgesproken op 2 september 1919 die journalist Erna Lammers nieuwsgierig maakten. Bij toeval stuitte ze daar op toen ze tijdens een ander historisch onderzoek door de Notulen van de Gemeenteraad bladerde.In dat welkomstwoord heette de burgemeester alle nieuwe raadsleden van harte welkom, in het bijzonder de twee vrouwen, Titia Goedhuis- van der Ploeg en Antsje Timmerman-Lenstra.

Dat verraste haar. Want wie waren die daadkrachtige vrouwen? Hoe was het hen gelukt om een zetel te veroveren in de gemeenteraad? Want 100 jaar geleden mochten vrouwen zelf nog niet stemmen. Wel gekozen worden, voor het eerst in de geschiedenis. Dus waardoor waren ze zo bekend geraakt dat genoeg mannen op hen stemden? En hoe verging het hun in de politiek. Konden deze voorvechtsters van het vrouwenkiesrecht hun dromen waarmaken te midden van dat mannenbolwerk?

Op deze vragen is Erna Lammers het antwoord gaan zoeken. En wat bleek? De twee vrouwen waren afkomstig uit de twee verschillende milieus die samen voor het vrouwenkiesrecht hadden gestreden. De liberale Titia Goedhuis-van der Ploeg was een welgestelde dame en een van de eerste vrouwelijke artsen van Nederland. Zij kwam voor de liberale Economische Bond in de Raad. De andere vrouw, Antsje Timmerman-Lenstra, was een arbeidersvrouw en lid van de SDAP.

Tijdens haar interactieve lezing schetst Erna Lammers het leven van deze twee getrouwde vrouwen die allebei ook moeder waren, tegen hun eigen achtergronden en de tijd waarin ze leefden. Daarbij maakt ze dankbaar gebruik van archiefmateriaal, maar ook van foto’s en verhalen die ze van de kleinkinderen van beide vrouwen kreeg.

Doorlopende documentaire van 13 minuten

Tot en met 22 maart, tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Interactieve lezing van een uur

Zaterdag 30 maart 2019, aanvang 12 uur

Locatie: Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18

Toegang vrij

*Titelfoto: De gemeenteraad van Deventer op 16 april 1921. Eerste van rechts: Antsje Timmerman-Lenstra; vijfde van rechts: Titia Goedhuis-van der Ploeg. (foto: JJ Thuring, Vereenigde Fotobureaux Amsterdam)