Geplaatst door: 
MSMD webredactie
Evenement

Expositie: Ariëns & Eendracht, Haaksbergen

van 01 jan
tot 31 dec
1 januari 2017 - 11:30 t/m 31 december 2019 - 11:30

Een roerig hoofdstuk uit de eerste jaren van de arbeidersbeweging herleeft. De expositie belicht de persoon priester Alphons Ariëns, het experiment met de productiecoöperatie N.V. De Eendracht en de ontwikkeling van de arbeidersbeweging.

Aplhons Ariëns en textielweverij De Eendracht

Priester Alphons Ariëns, werkzaam in Enschede, was begaan met het lot van arme textielarbeidersgezinnen. Hun leefomstandigheden waren vaak mensonterend. Een aantal ontslagen textielarbeiders van de textielfabriek Jordaan vroegen de priester in 1894 om hulp. Hij kwam hierop direct in actie; zorgde voor kleding en voedsel voor de gezinnen en richtte voor hen een textielweverij in het voormalige pastoriegebouw aan de Braak in Haaksbergen op. N.V. De Eendracht was geboren, een voor die tijd vernieuwend experiment met arbeiderszelfbestuur.

Deze expositie is tot stand gekomen door de werkgroep ‘Expositie’ van de Historische Kring Haaksbergen met deskundige ondersteuning van Jan Hinke namens het Ariënscomité. Hij is tot eind 2019 te bezichtingen in de Theeschenkerij Jordaan in Haaksbergen.