Geplaatst door: 
MSMD webredactie
Evenement

Expositie: Een schoolplaat vertelt meer dan 1000 woorden

van 28 jan
tot 31 dec
28 januari 2018 - 14:00 t/m 31 december 2018 - 12:00

Bewonder tijdens deze unieke expositie de originele schoolplaten van de vier beroemde illustratoren Jetses, Isings, Lummel en Koekkoek. 

De Schoolplaat was een zeer belangrijk onderdeel van het aanschouwingsonderwijs. Deze leermethode werd ontwikkeld in de negentiende eeuw waarbij de kinderen door zien, horen, ruiken en voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen. In de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw vormden de schoolplaten een onmisbaar hulpmiddel in het onderwijs. De belangrijkste Nederlandse illustratoren van schoolplaten waren van Lummel, Isings, Koekkoek en Jetses.

Van Lummel maakte in 1857 zijn eerste serie van 48 platen. Hij maakte in totaal 150 schoolplaten, die hij verdeeld had over 4 series. Nadat in 1857 geschiedenisonderwijs bij wet verplicht werd, werden hiervoor ook schoolplaten gemaakt. Deze platen werden vanaf 1911 vervangen en vernieuwd door de werken van Johan Isings. Hij maakte in totaal 43 schoolplaten. Erg bekend zijn o.a. de overwintering op Nova Zembla en de Slag bij Nieuwpoort. De biologieplaten werden vooral gemaakt door Marinus Koekkoek. Hij maakte 2 series van 12 platen. De ene serie heette In ons Land met o.a. de beroemde plaat In Sloot en Plas en de andere serie had de naam Buiten ons land met o.a. de Siberische vlakte. Een van Nederlands meest geliefde illustratoren was Cornelis Jetses. Hij maakte meer dan honderden tekeningen, aquarellen en natuurlijk schoolplaten. Hij was de tekenaar van Ot en Sien. Van deze vier illustratoren van schoolplaten bezit het Schoolmuseum Ootmarsum een heel groot aantal originele exemplaren. In vier vertrekken zijn deze platen in het museum tentoongesteld.

Klik hier voor meer informatie.