Geplaatst door: 
Bussemakerhuis
Evenement

Tentoonstelling EEN LEVEN LANG WEVEN Kitty van der Mijll Dekker verbonden aan Bauhaus

van 12 feb
tot 12 mei
12 februari 2019 - 03:00 t/m 12 mei 2019 - 17:00

12 februari t/m 12 mei 2019

TENTOONSTELLING:

EEN LEVEN LANG WEVEN Kitty van der Mijll Dekker verbonden met Bauhaus

Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten. Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Na haar opleiding aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau had zij een eigen weefatelier in Nunspeet. Haar eerste contract om te ontwerpen voor de industrie was in 1934 bij de firma Spanjaard in Borne. Daarna werd zij in 1935 ontwerpster bij de firma van Dissel in Eindhoven. Zij heeft vele internationale prijzen gewonnen met haar weefwerk.

Volg in de tentoonstelling de ontwikkeling van de theedoek  door de jaren heen tot aan designers van nu, zoals studio Job en Victor en Rolf.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de weefzolder waar de grootste collectie in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland staat. Vrijwilligers maken daarop bijna dagelijks de prachtigste theedoeken! 

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 12 februari tot en met 12 mei. In deze periode worden rondom het thema diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Denk aan een workshop ‘Pimp je eigen theedoek’. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.bussemakerhuis.nl.

Het Bussemakerhuis: museum én rijksmonument

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven fabrikeurshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert en is opengesteld voor publiek. Het huis staat aan de Ennekerdijk in de historische kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan het Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Nederland, maar na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Ook krijg je een unieke inkijk in de leefwijze van een Doopsgezinde fabrikeur in de 18e en 19e eeuw in Twente.