Veelgestelde vragen

MijnStadMijnDorp is een platform over de geschiedenis en de cultuur van Overijssel. Vele deelnemende organisaties, verenigingen en particulieren gebruiken het platform voor hun publicaties. Hoe dat werkt, welke mogelijkheden er zijn en waar u met vragen terecht kunt, wordt hier uitgelegd.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen over het platform MijnStadMijnDorp. Kunt u uw vraag niet vinden of heeft u een ander probleem? Ook suggesties voor uitbreiding en verbetering zijn van harte welkom.
U kunt ons bereiken op info@mijnstadmijndorp.nl en op het postadres: MijnStadMijnDorp, Eikenstraat 20, 8021 WX, Zwolle

Ik heb een vraag over het platform MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over de werking van MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over het toevoegen aan MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over het gebruik van de inhoud van MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over het forum

Ik heb een vraag over collecties op MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over meedoen aan MijnStadMijnDorp

Ik heb een vraag over het platform MijnStadMIjnDorp

Wat is MijnStadMijnDorp?

MSMD is een platform waar iedereen informatie over de historie van Overijssel kan vinden en delen. Het is een initiatief van het Historisch Centrum Overijssel en wordt financieel ondersteund door de Provincie Overijssel. Het platform wordt gevuld door inbreng van historische verenigingen, instellingen, gemeenten en particulieren.

Wat kan ik vinden op MijnStadMijnDorp?

MSMD staat vol met verhalen, foto’s, films, nieuws, evenementen, fotoalbums, collecties en biografieën. De inhoud is vooral gericht op verhalen en beeld. Daarnaast zijn er ook collecties die vooral gericht zijn op onderzoek zoals knipselindexen, bidprenten, kranten, etc. Deze collecties zijn op MSMD te vinden, van waaruit doorgelinkt wordt naar www.onderzoekoverijssel.nl, de digitale onderzoeksomgeving van het platform MSMD. Daarnaast is er ook een forum waar u diverse vragen kwijt kunt. 

Voor wie is MijnStadMijnDorp bedoeld?

MSMD is voor iedereen die interesse heeft in de historie van Overijssel. Of iemand nu afbeeldingen wil bekijken over zijn of haar geboortedorp, of verhalen wil lezen over beroepen van vroeger. Degenen die bronnenonderzoek willen gaan doen kunnen terecht op www.onderzoekoverijssel.nl, de digitale onderzoeksomgeving van het platform MSMD.

Wie doet er mee aan MijnStadMijnDorp?

Het platform MSMD wordt gevuld door diverse particulieren, maar ook door historische verenigingen, gemeenten en andere (archief)instellingen. Groepen met een collectie (bijvoorbeeld films en foto’s) maken gebruik van het collectiebeheerssysteem OpenAtlantis.

Ik heb een vraag over de werking van MijnStadMijnDorp

Wat zijn die getallen op de pagina en wat kan ik ermee?

De getallenrij bovenaan de homepagina en bij een zoekresultaat is de statistiekenrij. Hierin staan de verschillende inhoudstypen. Als u op de homepagina bent ziet u het totale aantal inhoudstypen. Doet u een zoekvraag, bijvoorbeeld ‘Hardenberg’, dan ziet u alles wat met die zoekvraag te maken heeft. Door op een bepaald inhoudstype te klikken ziet u het aantal zoekresultaten dat met Hardenberg te maken heeft.

Kan ik zelf ook iets plaatsen op MijnStadMijnDorp?

Iedereen kan iets plaatsen op MSMD. U hoeft zich alleen maar te registreren en dan kunt u verhalen, nieuws, evenementen, biografieën, fotoalbums en thema’s toevoegen. Losse foto’s en films op de websites maken onderdeel uit van een collectie van een vereniging of instelling.

Wat zijn groepen op MijnStadMijnDorp?

U kunt uit naam van een persoon inhoud plaatsen op de website, maar ook uit naam van een groep. Denk bijvoorbeeld aan een historische vereniging of een archiefinstelling. Het staat iedereen vrij om een groep aan te maken en te vullen.

Moet ik mij registreren om de inhoud te kunnen zien?

U hoeft zich niet te registreren om de inhoud van MSMD te bekijken. Als u wilt reageren op inhoud op MSMD en u wilt dat de betreffende auteur contact met u op kan nemen dan kunt u zich beter wel registreren. Ook wanneer u zelf inhoud wilt plaatsen moet u zich registreren.

Waarom zou ik lid (member) worden van een groep?

U kunt ‘lid’ worden van een groep door onder de groepsnaam op ‘lid worden van de groep’ te klikken. Dit is nodig als de groepsbeheerder u bepaalde beheerrechten wil toekennen. In de toekomst is het de bedoeling dat u een persoonlijk overzicht krijgt van de laatst toegevoegde inhoud door de groepen waar u lid van bent.

Hoe beheer ik de groepsrechten (moderator en administrator)?

Als u een groep heeft aangemaakt bent u automatisch de administrator en moderater van de groep. Dat betekent dat u alle rechten heeft om de groepsinhoud aan te passen en om inhoud aan de groep toe te voegen. Een moderator kan de groepsinformatie niet aanpassen, maar wel inhoud aan de pagina toevoegen, zoals verhalen en nieuws. Om andere gebruikers rechten toe te kennen moeten deze gebruikers zich eerst registreren op MSMD, dan ‘lid worden van de groep’. Via het tabblad ‘groep’ en daarna via ‘personen’ kunt u de gewenste rechten toekennen.

Ik heb een vraag over het toevoegen aan MijnStadMijnDorp

Hoe kan ik iets plaatsen op MijnStadMijnDorp

Als u bent ingelogd op MijnStadMijnDorp staat rechtsboven in uw scherm een + teken met het woord ‘toevoegen’. Als u met uw muis over het + teken beweegt komt er een scherm in beeld waar u een verhaal, fotoalbum, biografie, nieuwsbericht, evenement, thema of een groep kunt toevoegen. Volg daarna de stappen die worden aangegeven.

Hoe voeg ik items toe aan mijn thema- of groepspagina?

Op MijnStadMijnDorp kunt u inhoud opzoeken en via de knop ‘bewaren’ plaatsen in uw bewaard bak. Vervolgens gaat u naar de bewerkomgeving van de pagina waar u de betreffende inhoud in toe wilt voegen. Bij de stap ‘inhoud toevoegen’ of ‘gerelateerde inhoud toevoegen’ ziet u uw bewaarde items staan. U kunt ze hier aanvinken, slepen in de goede volgorde en aangeven of u de inhoud als een groot, gemiddeld of een klein blok wilt weergeven.

Hoe zorg ik voor een goede afbeelding?

Voor kop- en titelfoto’s in verhalen en op thema- en groepspagina’s geldt op MSMD een minimale resolutie-eis van 940x490 of van 1340x700 pixels. Als uw afbeelding hier niet aan voldoet kunt u hem eventueel opschalen en bijsnijden via uw fotobewerkingsprogramma. Let hierbij op een beeldverhouding van ongeveer 2:1.

Ik heb een vraag over het gebruik van inhoud van MijnStadMijnDorp

Mag ik alle verhalen en afbeeldingen en andere inhoud downloaden?

Alle inhoud op MijnStadMijnDorp mag u hergebruiken onder de voorwaarden van de Creative Commons-licentie, tenzij een gebruiker anders heeft aangegeven.

Waar vind ik de rechten die bij de inhoud horen?

De rechten kunt u in de footer van de website vinden onder het kopje ‘gebruikslicentie’, bij de afbeelding of film, of bij de groepsinformatie. 

Ik heb een vraag over het forum

Wat kan ik op het forum doen?

Wanneer u een vraag heeft over MijnStadMijnDorp, uw onderzoek of zoekt u iets, dan kunt u een onderwerp aanmaken op het forum. Ook kunt u meelezen met de onderwerpen om te kijken of u misschien zelf ergens mee kan helpen.

Waarom kan ik niet alle onderwerpen van het forum zien?

Er zijn afgesloten onderwerpen op het forum voor specifieke groepen, bijvoorbeeld voor de Deelnemersgroep van MijnStadMijnDorp. De beheerder voegt hier zelf gebruikers aan toe.

Ik heb een vraag over collecties op MijnStadMijnDorp

Kan ik zelf een collectie toevoegen op MijnStadMijnDorp?

Als u of uw vereniging/instelling een collectie heeft, kunt u deze toevoegen aan MijnStadMijnDorp. Daarbij kunt u tevens gebruik maken van het collectiebeheerssysteem OpenAtlantis (Deventit). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Team MSMD via info@mijnstadmijndorp.nl

Welke collecties kan ik vinden op MijnStadMijnDorp?

Op MSMD zijn de collecties met afbeeldingen en films zichtbaar en doorzoekbaar. De collecties zonder beeldmateriaal of waar de tekst centraal staan, zijn wel vindbaar op MSMD. Het gaat bijvoorbeeld om bidprenten, knipselindexen, kranten en tijdschriften. Via een link wordt u doorgestuurd naar www.onderzoekoverijssel, de digitale onderzoeksomgeving van het platform. Hier kunt u die collecties uitgebreid doorzoeken.

Ik heb een vraag over meedoen aan MijnStadMijnDorp

Ik/mijn vereniging wil graag deelnemer worden van MijnStadMijnDorp

Neem contact op met het team van MSMD en vraag geheel vrijblijvend de brochure 'Meedoen met MijnStadMijnDorp' aan via info@mijnstadmijndorp.nl